VAJA GZ GRAD V MESECU POŽARNE VARNOSTI

10. 10. 2019 Mihaela Ž. (Občinska uprava)
Tečaj, delavnica, predavanje
PGD Radovci
Radovci , 9264 Grad
Termini
12.10.2019 (sobota) ob 00:00

Poročilo o dogodku

 VAJA GZ GRAD V MESECU POŽARNE VARNOSTI

Na kmetiji »Kisilak« prišlo do obsežnega požara

Na kmetiji »Kisilak« v Radovcih je prišlo do obsežnega požara na gospodarskem poslopju in na stanovanjskem objektu, pri tem so bile poškodovane in pogrešane 3 osebe.
K sreči je bil to le scenarij vaje gasilcev Gasilske zveze Grad, ki je oktobra v okviru meseca požarne varnosti potekala V Radovcih.
Scenarij za vajo je pripravil poveljnik GZ Grad Klemen Flisar, skupaj s poveljstvom PGD Radovci. Obsežno vajo je vodil Milenko Lanjšček, njegov pomočnik pa je bil Peter Ficko, oba iz PGD Radovci. Izvedbo vaje je nadziral tudi en inštruktor.
Vaja je potekala v nedeljo, 13. oktobra, ko je preko Regijskega centra za obveščanje ob 09.02 bil sprožen alarm za pričetek vaje. Takoj so se na pot odpravili gasilci iz vseh sedmih prostovoljnih gasilskih društev, ki delujejo na našem območju. Na kraj vaje je tako prispelo 60 gasilcev z 12 vozili. Vaja je zajemala izvajanje notranjih napadov, obrambo sosednjih objektov, preiskovanje prostorov, prezračevanje prostorov, iskanje pogrešanih oseb, nudenje prve pomoči, dobavo vode z motorno brizgalno ter gašenje gozdnega požara.
Vaja je bila precej obsežna, ampak so jo gasilci uspešno opravili. Našli in rešili so vse tri pogrešane osebe ter uspešno izvršili zadana povelja vodje intervencije. Namen vaje je bil preveriti in osvežiti operativne postopke za morebitno posredovanje v resničnih primerih.
Navzoče sva nagovorila predsednik GZ Grad Stanko Recek ter županja Občine Grad Cvetka Ficko.
Ob koncu vaje je bila v gasilskem domu pripravljena malica in okrepčilo za vse sodelujoče. Ob tem bi se zahvalil vsem sodelujočim na vaji, še posebej organizatorju vaje PGD Radovci ter  Kisilakovim, ki so nam omogočil uporabo njihovih objektov za izvedbo tako obsežne vaje.
Ob prihajajočih praznikih vam gasilci GZ Grad želimo veselo, predvsem pa varno praznovanje, v novem letu pa naj vas spremljata zdravje in sreča.
 
Z gasilskim pozdravom »Na pomoč!«
 
Predsednik GZ Grad
Stanko Recek