Medgeneracijska kulinarična delavnica - "PEKA PIRINEGA KRUHA IN PRIPRAVA ZELIŠČNIH NAMAZOV"

19. 3. 2019 Mihaela Ž. (Občinska uprava)
Izobraževanje, Kulinarika, Kultura, Tečaj, delavnica, predavanje, Za zdravje
Vstop prost
DŽD Kruplivnik
Gasilski dom Kruplivnik 10, 9264 Grad
Termini
28.03.2019 (četrtek) ob 17:00

Poročilo o dogodku

MEDGENERACIJSKA DELAVNICA – PEKA PIRINEGA IN OVSENEGA KRUHA S SKUTO IN SEMENI TER PRIPRAVA ZELIŠČNIH NAMAZOV

Društvo Mozaik, Občina Grad in Društvo žena in deklet Kruplivnik so 28. marca 2019 ob 17. uri v vaško-gasilskem domu v Kruplivniku pripravili medgeneracijsko kulinarično delavnico z namenom zdrave prehrane, ki je lahko na dosegu roke vsaki gospodinji.

Na delavnici nas je bilo 20 udeleženk. Vodili sta jo ga. Nevenka Zrim in ga. Martina Balažic iz Društva Mozaik ob prisotnosti županje Občine Grad ge. Cvetke Ficko in strokovne sodelavke ge. Mihaele Žökš. Poleg udeleženk iz drugih vas smo na delavnici prisostvovale članice domačega društva.

Udeleženke smo z zanimanjem opazovale in prisluhnile nasvetom voditeljic ob pripravi ter vnašanju sestavin za testo. Pripravljeno in umešeno testo je ga. Martina položila v podolgovate pekače, ki jih je potem dala v vročo pečico. Ko je iz pečice zadišalo, smo komaj čakale, kdaj bo kruh pečen.

Med tem časom je ga. Martina s pomočjo ge. Nevenke pripravila še štiri vrste namazov.

  • Drobnjakov namaz z drobnjakom, pasirana skuta, česen, sol in 1–2 žlici kisle smetane.
  • Avokadov namaz z avokadom, 1 žlička svežega limoninega soka, 1 žlička olivnega olja, sol in poper.
  • Tunin namaz s tuno iz pločevinke, 50 g sirnega namaza, 2 žlici kisle smetane, 1 žlička masla, sol in poper.
  • Čemažev namaz s čemažem, pasirana skuta, sol, 1–2 žlici kisle smetane.
Alenka iz DŽD Kruplivnik je iz svoje kuhinje prinesla na pokušino čičerikin namaz, iz čičerike in z repnim ali olivnim oljem, in lečo na olju in kisu.

Ko je bil pirin in ovsen kruh s skuto in semeni že pečen, ga je ga. Martina razrezala, nakar smo počakale, da se je malo ohladil, nato smo ga pokušale. Najprej samega, nato pa še z različnimi namazi. Ugotavljale smo, da je kruh okusen, prav tako namazi, in da je takšna hrana zaradi kvalitetnih sestavin bolj zdrava. In da se peke takega kruha lahko seveda lotimo tudi same. 
                                                   
Svet se bo moral vrniti k »naravnemu« načinu življenju. Dobro bi bilo spremeniti prehranjevalne navade in potrebno bi bilo, da bi kvantiteto zamenjali s kvaliteto… Pravijo, da ima narava vselej prav.

Štefka Bohar