KAK JE INDA FAJN BILOU

11. 11. 2023 Mihaela Ž. (Občinska uprava)
Glasba, koncert, festival, Kulinarika, Kultura, Za mlade, Prireditev, Razstava, Za otroke
Vstop prost
OBČINA GRAD IN DŽD KRUPLIVNIK
Mihaela ŽÖKŠ
041 885 865
Gasilski dom Kruplivnik , 9264 Grad
Termini
19.11.2023 (nedelja) ob 14:00
Dokumenti, priloge
Klikni tukaj za prikaz prilog

Poročilo o dogodku

Društvo žena in deklet Kruplivnik in Občina Grad smo v nedeljo, 19. novembra 2023, v okviru programa ohranjanja ljudskega izročila organizirali prireditev »KAK JE INDA FAJN BILOU«.

Prireditev je potekala od 14. ure naprej v domačem vaško-gasilskem domu v Kruplivniku.

V domu, ki je bil okrašen v stilu prekmurske »iže« in jeseni, se je zbrala številčna množica obiskovalcev, ki so dodobra zapolnili dvorano.

Namen dogodka je bil, da skupaj zapojemo, si vzamemo čas drug za drugega, obujamo spomine in običaje, da bogastvo naših prednikov- kulturna dediščina- zgodbe ne bi tonile v pozabo, ampak bi se ohranile in prenašale na  mlajše rodove.

Ker z jesenjo dozorijo pridelki in sadeži, zrnje polni kašče… Trud celega leta je bolj ali manj poplačan. Naši predniki so znali reči » Bogu hvala«, znali so in se zavedali, da njihovo delo ni zgolj odvisno od njih samih, ampak od vremena, njihovega zdravja, sosedske pomoči, zato so toliko bolj spoštovali zemljo- Božje Stvarstvo in se zahvaljevali Stvarniku za prejete sadove zemlje se je prireditev začela s prihodom domačih gospodarjev in gospodinj, ki so povedali, da se je delo končalo sedaj pa je čas za veselje, druženje in hvaležnost za darove.

Pripravljen je bil tudi pester kulturni program.

Z venčkom goričkih plesov so se predstavili člani folklorne skupine KUD Goričko iz Gornjih Petrovec. Obiskovalci so stare pesmi lahko zapeli skupaj z domačimi ljudskimi pevci »Tri regine in en tulipan« in z člani KTD Lipa Vadarci – »Družina poje«. Zaplesali so z ljudskimi godci in pevci »Što ma čas«. Z deklamacijami so se predstavili najmlajši vaščani in vaščanke iz Kruplivnika, nekatere pa so zaigrali na svoje inštrumente.

Prireditev je povezovala članica DŽD Kruplivnik, ga. Štefka Bohar, ki je skozi program pripovedovala o takratnih časih. Posebno doživetje je bil nastop otroške folklorne skupine OŠ Grad, ki so na tej prireditvi tudi prvič pokazali svoje nove obleke, katere je kupila Občina Grad. Po kulturnem programu se je veselje nadaljevalo v pozni večer z Teodor Bratuša.

Na voljo je bila prava »gorička gujžina«, goričke pogače in žlahtna vinska kapljica.

Kmečko življenje je poleg trdega dela na zemlji vsebovalo tudi ženska opravila, tako je bila ob tej priložnosti tudi razstava ročnih del, izdelkov iz ličja, rož iz krep papirja …

Ob tej priložnosti je Mihaela Žökš, pobudnica te prireditve, ki je bila prvič v letu 2019, prejela s strani svetnika vasi Kruplivnik g. Gorazd Zelka, predsednika vaškega odbora Kruplivnik g. Ciril Mihaliča, predsednice DŽD Kruplivnik ga. Zlata Farič, predsednika ŠD Kruplivnik g. Štefan Nemeta in predsednika PGD Kruplivnik g. Silvestra Dervariča, zahvalo za vso pomoč in prizadevno delo na področju društvenega življenja.

Omenjeni dogodek nas je popeljal v čas mladosti naših babic in dedkov in s tem dokazal, da kulturna dediščina preteklosti še vedno bogati naša srca. Upamo, da je del tega, kar smo skupaj pripravili, obudilo in ogrelo vsaj nekatere spomine na čas, ki je bil naša resničnost. Želimo si, da bi znali in zmogli z ljubeznijo obdržati ter ohraniti korenine naših prednikov,  v  veri, kulturi in modrosti… Hvala vsem, ki delate v ta namen.

Namreč povezanost s svojimi duhovnimi in telesnimi koreninami nam daje trdnost, nas krepi in daje moč našemu življenju. Tudi za naslednje rodove si želimo, da bi se ohranil zdrav narod, ki bi živel prave vrednote, duhovno in materialno blagostanje.

Sponzorji, ki so omogočili prireditev: Predelava Sadja Štefan Gjergjek, Kovačevci; Ema Grah – Nosilka dopolnilne dejavnosti na kmetiji Motovilci; Bar pri Pütare, Suzana Vidonja s.p.; Žganjekuha Alojz Toplak, Motovilci; Okrepčevalnica pri Cimeštru Kovačevci; Janez Kerec - nosilec dopolnilne dejavnosti na kmetiji Vidonci; Okrepčevalnica "Pri belem Križu" Anton Čerpnjak s.p.

 

Mihaela Žökš, dipl. upr. org.

Strokovna sodelavka za družbene dejavnosti