SVETOVNI MOLITVENI DAN V SLOVENIJI

28. 2. 2019 Mihaela Ž. (Občinska uprava)
Kultura, Prireditev
PO CELOTNI SLOVENIJI , 9265 Bodonci
Termini
03.03.2019 (nedelja) ob 10:00

Poročilo o dogodku

 SVETOVNI MOLITVENI DAN – SLOVENIJA

 Pridite, vse je pripravljeno! (Foto: Arhiv S.P. Filip)

Letošnji svetovni molitveni dan je bil za slovenske kristjanke nekaj nadvse pomembnega, celo zgodovinskega, saj so v petek, 1. marca 2019, po skorajda 180 državah tega sveta spoznavali lepote in zanimivosti naše lepe domovine Slovenije, v samem bogoslužju (le-tega je sestavil in oblikoval slovenski ekumenski odbor svetovnega molitvenega dne) pa so jim bile predstavljene tudi težave in bolečine, s katerimi se pri nas soočamo predvsem ženske. Tako je mala in mlada država Slovenija ta dan bila v osrčju celega sveta. Skupaj z nami in za nas je molilo na milijone ljudi, ki je obenem zbiralo denarna sredstva za različne projekte v Sloveniji, ki ženskam in otrokom nudijo različne pomoči.
Na to enkratno priložnost, na katero bo potrebno čakati najmanj naslednjih 200 let, smo se kristjanke iz Slovenije začele pripravljati že leta 2016, ko smo se meseca aprila zbrale na uvodni pripravljalni delavnici, kjer smo zarisale prve ideje in razdelile delo po skupinah, ki se je nadaljevalo kasneje. Tekom leta smo pripravile predstavitev države s fotografijami, bogoslužje, otroško bogoslužje, pesmi, razlago bibličnega teksta in likovno delo za naslovnico. Slednje je ustvarila ga. Rezka Arnuš.
Vse pa je bilo vezano na temo, ki nam je bila dodeljena in se je glasila: »Pridite, vse je pripravljeno!« Vzeta je bila iz bibličnega besedila v Lukovem evangeliju 14,15–24. Osrednja nit te Jezusove prilike o veliki gostiji je povabilo, na katero se odzovejo ljudje z ulice in obrobja, saj so se vsi povabljenci opravičili. Ampak hiše ne morejo napolniti – za omizjem je še vedno prostor.
Tudi med samim bogoslužjem, ki je pri nas v Sloveniji v petek, 1. marca, potekalo v 8 krajih (Murska Sobota, Maribor, Ljubljana, Rogaška Slatina, Velike Lašče, Koper, Kamnik, Sv. Duh pri Škofji Loki), smo tako prisluhnili zgodbam tistih, ki so prihajali za mizo. Njihove pripovedi so odražale politične in gospodarske razmere od tedaj, ko je bila Slovenija del nekdanje skupne države, vse do današnjih dni. To so bili glasovi delavcev migrantov, mater, babic, žena in Romov. Medtem ko smo poslušali njihove zgodbe, smo prosili za odpuščanje in molili, naj Bog odpre naša srca za sočutje in razumevanje.
 
Glede na pomembnost dogodka smo se evangeličanke odločile, da bogoslužje v nedeljo, 3. marca, po naših gmajnah »ponovimo«. S podporo duhovnikov/ic in angažiranostjo mnogih vernic, v nekaterih gmajnah celo s pomočjo katoličank, nam je to uspelo na 10 krajih (Ljubljana, Maribor, Apače, Murska Sobota, Puconci, Bodonci, Gornji Slaveči, Križevci, Moravske Toplice in Lendava). Na ta način smo Svetovni molitveni dan približali še množici tistih, ki se tega vsakoletnega dogodka še nikoli niso udeležili. Upamo, da nas bo naslednje leto, ko je na vrsti država Zimbabve, spet več in da se bo zanimanje za Svetovni molitveni dan tudi pri nas v Sloveniji večalo.
Danes, ko je že vse za nami, smo dobremu Bogu iskreno hvaležne, da nas je obdaril s svojo milostjo, da smo imele priložnost glas o Sloveniji in njenih ljudeh v molitvenem bogoslužju prinesti v srca in domove ljudi v 180 držav po vsem svetu. Hvaležne pa smo tudi vsem tistim, ki ste na kakršen koli način pomagali pri raznih pripravah, organizacijah in izvedbah omenjenih bogoslužij. In če je ta velik dogodek postal preteklost, pa vabilo »Pridite, vse je pripravljeno!« ostaja veljavno tako za sedanjost kakor tudi prihodnost! Zato nanj ne pozabimo!

 Simona Prosič Filip,

evangeličanska duhovnica iz Gornjih Slaveč