VABILO - BLAGOSLOVITEV KONJEV

12. 4. 2018 Mihaela Ž. (Občinska uprava)
Kultura, Prireditev, Za zdravje
Bunderlov križ, Grad , 9264 Grad
Termini
22.04.2018 (nedelja) ob 10:30

Poročilo o dogodku

TRADICIONALEN BLAGOSLOV KONJ PRI GRADU - NEDELJA DOBREGA PASTIRJA

 Ob godu svetega Jurija, 23. aprila, se že tradicionalno blagoslavljajo konji, ki so nekoč za kmete pomenili pomemben člen pri vsakodnevnih opravilih, od oranja, spravila lesa, sena in drugih pridelkov. Tudi v župniji Grad na Goričkem se vsako leto konjeniki s svojimi konji zberejo pri Jurjevem blagoslovu konj, ki je zavetnik narave in konj. Organizator je družina Šinko od Grada, Župnija Grad in Občina Grad.
Tokratni blagoslov je bil v nedeljo, 22. aprila 2018, ko se je okrog 8 konj zbralo na travniku pred Bunderlovim križem pri Gradu, kjer je župnik iz župnije Cankova g. Ivan Kranjec daroval sv. mašo za zdravje konj in živine. Po blagoslovu je vsak konj prejel blagoslovljeni kruh s soljo. Za vse obiskovalce tega starega običaja je družina Šinko poskrbela tudi za okrepčilo.
 
Hkrati je to bila nedelja Dobrega Pastirja. Nagovorjeni smo bili, da naj stalno vsak preverja: Kdo je moj Pastir? Kaj pričakuje od mene? Ali vedno poslušam njegov glas? Poleg Jezusa je zame dobri pastir tudi tisti, ki me spodbuja, da živim moj vsakdan v duhu evangelija. Vsaka ovca je vesela, če ima dobrega pastirja.
Dobri pastir ima en sam cilj: poiskati za svoje ovce najboljše pašnike in ji nuditi tisto, kar je zanje najboljše. Seveda tu ne gre samo za duhovno dimenzijo življenja v polnosti, ampak tudi za tisto, kar nam ljudem mnogo pomeni: zdravje, hrano, čast, pravico, itd. Po vseh teh stvareh hrepenijo vsi ljudje.
Jezus o sebi pove, da je Dobri Pastir.
Zgodba o pastirju in ovcah ni prav nič domača današnjemu z moderno tehnologijo obdanemu človeku. Biti ovca v času individualizma in samozadostnega poveličevanja svojega življenja ter svojih dejanj ni nekaj sprejemljivega. Kdo pa potrebuje vodnika? Marsikdo meni, da ta ni potreben niti na političnem in strokovnem, še manj pa na duhovnem področju. Vse lahko storimo sami in nikogar ne potrebujemo. Takšna je današnja miselnost. Vendar ugotavljamo, da kljub željam po »svobodi« in »neodvisnosti«, vse ni tako preprosto. Znajdemo se na robu, kjer ni več izhoda brez pomoči bližnjega in Boga.
Kje, kako pa naj poslušamo glas Dobrega pastirja?
Najboljši način je pri sv. maši, ko poslušamo Božjo besedo, pa tudi razlago pri pridigi. Vstali Gospod pa nam lahko spregovori tudi na druge načine: po prijateljih, družinskih članih, po dobri knjigi, članku, filmu. Gre za to, da verujemo, da je Jezus Dobri Pastir in da je mogoče slišati Njegov glas. Potem bomo izostrili posluh zanj. Poslušati in hoditi za Njim. Dobre ovce gredo za dobrim, ker poznajo njegov glas.
Samo tisti, ki je pozoren na Gospodov glas, je sposoben v vesti sprejeti takšne odločitve, da bi deloval po Božje. Iz poslušanja torej izhaja hoja.

 Mihaela Žökš