PUSTOVANJE V OBČINI GRAD V LETU 2020 "FAŠENEK"

7. 1. 2020 Mihaela Ž. (Občinska uprava)
Glasba, koncert, festival, Kulinarika, Kultura, Prireditev, Za otroke
PGD Vidonci
Gasilski dom Vidonci, 9264 Grad
Termini
22.02.2020 (sobota) ob 17:30

Poročilo o dogodku

Po sedmih dolgih letih smo bili v Vidoncih zopet na vrsti za organizacijo maškarade v okviru občine.

Prireditev, katero smo vzporedno s takratnim aktualnim dogajanjem na političnem in družbenem področju, naslovili kar s sloganom »Vidonska varda«, smo organizirali na pustno soboto, 22. februarja. Priprave za celoten projekt pa so začele že veliko prej. Organizatorji celotne prireditve smo bili člani PGD Vidonci, seveda ob veliki pomoči vseh vaščanov.

Nabirko, katera se je izvedla tri tedne pred samo prireditvijo, pa smo člani PGD Vidoncev namenili za nakup nove motorne brizgalne, ki je že nabavljena in na razpolago za takšne in drugačne potrebe.

Priprav za vse sklope projekta je bilo zelo veliko. Vaščanke so kar nekaj časa in truda vložile v izdelavo rož iz krep papirja in drugih okraskov. Nastalo je veliko lepih rož in šopkov, s katerimi smo okrasili »pozvačine, ciganjice in muzikante«, kateri so vabili na prireditev in zbirali prostovoljne prispevke. Pred samo prireditvijo pa smo z mojstrovinami, ki so jih ustvarile vaščanke, okrasili tudi vaško-gasilski dom in prireditveni šotor.

Na »petlarijo in pozavanje« smo se odpravili na prvo februarsko soboto. Zgodaj zjutraj smo se zbrali v gasilskem domu »vö napravleni in našminkani«, se okrepčali z zajtrkom, jutranjo kavo in še čim. Pred odhodom na teren je sledilo še skupinsko fotografiranje. Na maškarado smo vabili občane iz celotne občine in vaščane iz sosednje vasi Otovci. Ta dan smo bili vsi dobre volje, saj smeha in humorja ni manjkalo, pa tudi vreme nam je bilo zelo naklonjeno. Občani in vaščani iz sosednje vasi so nas z veseljem sprejeli, pogostili in z nami zapeli ter zaplesali.

Nato so sledile priprave na samo maškarado. Razdelili smo si posamezne naloge, katere so bile potrebne za izvedbo prireditve. Prišla je pustna sobota in maškarada v Vidoncih se je začela z zbiranjem vseh, ki so se tisti večer želeli pridružiti »Vidonski vardi« in seveda pred celotnim občestvom slovesno priseči zvestobo in pripadnost tej novonastali skupnosti. Sama slovesna zaprisega je obsegala kar večji del samega programa prireditve, ki je bil poln smeha in tudi nepredvidenih pripetljajev. Kmalu po slovesni zaprisegi vseh članov je vaško-gasilski dom v trenutku postal premajhen za vse maske in obiskovalce. Vmes so nas, na presenečenje vseh, obiskali tudi kurenti iz Korant kluba Lasigovci. Sledilo je rajanje vse do jutranjih ur, katero je bilo eno izmed zadnjih pred »lockdownom« skoraj celega sveta.  Za jedačo in pijačo je bilo odlično poskrbljeno, prav tako za zabavo, za katero je skrbela skupina Prestiž. Pripravili pa smo še srečelov z bogatimi dobitki. Kot se za maškarado spodobi, je sledil tudi izbor najboljših mask. Ker jih je bilo zelo veliko, je imela komisija zelo težko delo, da je izmed vseh izbrala najboljše.

PGD Vidonci je v sklopu Občnega zbora društva za vse, ki so kakorkoli pomagali pri projektu, pripravilo tudi srečanje, na katerem se je predsednik PGD Vidonci zahvalil vsem za pomoč pri izvedbi maškarade, nakar je sledilo še sproščeno druženje ob hrani in pijači.

Na koncu lahko povemo, da je projekt zelo dobro uspel v celoti, kar pa seveda ne bi bilo brez  pomoči vseh občanov občine Grad in vaščanov sosednje vasi Otovci, katerim se člani PGD Vidonci najlepše zahvaljujemo. Prav tako se zahvaljujemo Občini Grad in režijskemu obratu za pomoč pri prireditvi.

Velika zahvala pa gre predvsem seveda članom in članicam PGD Vidonci in vsem Vidončarom, saj smo za projekt žrtvovali ure, večere in celo dneve. In če ste bili z nami in s prireditvijo zadovoljni tudi vi, se nam pri maškaradi v Vidoncih pridružite, upamo, spet čez sedem let.

PGD Vidonci
(Foto: Z. Žekš in PDG Vidonci)