8. SREČANJE ŽUPANJ SLOVENIJE PRI GRADU

20. 2. 2017 Mihaela Ž. (Občinska uprava)
Razno
Občina Grad, Grad 172, , 9264 Grad
Termini
08.03.2017 (sreda) ob 10:00

Poročilo o dogodku

Srečanje županj RS pri Gradu na Goričkem

Vsake tri mesece se županje slovenskih občin srečajo v eni izmed občin, ki jo vodi županja. Na srečanju obravnavajo skupne teme, na katere preko Skupnosti občin povabijo razne strokovnjake.

V sredo, 8. marca 2017 je Cvetka Ficko, županja Občine Grad gostila 8. srečanje županj. Srečanja se je udeležilo 12 županj od 16.

Srečanje županj je bilo tokrat posvečeno pravilnosti transferjev na področju družbenih dejavnosti, potekalo je ob Mednarodnem dnevu žensk. Zato je ob tej priložnosti potekal tudi pogovor s Predsednikom Računskega sodišča RS, Tomažem Veselom,  Varuhinjo človekovih pravic, Vlasto Nussdorfer in Jasmino Vidmar, generalno sekretarko Skupnosti občin Slovenije, o položaju žensk v Sloveniji danes ter o potrebnih korakih v prihodnje.

Srečanju se je pridružil tudi prof. dr. Ciril Ribičič iz Inštituta za ustavno pravo in sodelavec Domen Končan, kjer v okviru projekta raziskujejo, kakšne bi bile najustreznejše zakonske rešitve za izboljšanje zastopanosti žensk na mestih odločanja v lokalnih skupnostih.

Ob zaključku uradnega dela srečanja je potekala še tiskovna konferenca, zatem pa je vsem županja pokazala delček naše občine. Obiskali so osnovno šolo, kjer jih je prijazno sprejel, ravnatelj Vikotor Navotnik in povedal nekaj besed o šoli. G. Karel Šalamon jim je ob zanimivi diaproekciji predstavil začetke lončarskega krožka na OŠ Grad in dobil velik aplavz in čestitke za uspešno, pristno delo. Vsi gostje so dobili v dar tudi skledo, da jih bo spominjala na srečanje. Sledil je obisk Doživljajskega parka Vulkanije, kjer jih je krtek Oli odpeljal v podzemlje goričkega. Nato so se odpeljali do največjega gradu, kjer jih je sprejela ga. Štefanija Fujs in jih popeljala v notranjost gradu in predstavila značilnosti. V grajski kleti so imeli degustacijo vin naših pridnih vinarjev. Iz gradu so se odpeljali do Apartmajev Džaboka in Gruška v Kruplivniku, kjer jim je ga. Edita Časar pokazala domačijo - apartmaje urejene na pristen gorički način. Deležni so bili tudi degustacije domačih likerjev - žganj. Zaključek prijetnega srečanja je bil s kosilom Pri Veselem Goričancu. 

Mihaela Žökš, dipl.upr.org.

Strokovna sodelavka za družbene dejavnosti